Fredriks historie

ALD Fredriks Minneside


Fredriks historie

Fredriks historie

Normal utvikling i småbarnsårene

Fredrik var tidlig ute med ferdigheter som å snakke, krabbe og gå. Han sa noen ord allerede før han begynte å krabbe. Da han var ett år sa han setninger med flere ord. Og som toåring fortalte han lange historier. Han var glad i ballspill, sykle, hoppe trampoline og spille sjakk.   Fredriks fantasifulle tegning - 6 år gammel, etter å ha lært om skyer og regn. En frisk, glad og humørfylt og sosial gutt med gode venner og stor interesse for fotball! Veldig kreativ og ordrik!


Virker mindre motivert for skolen.

Fredrik hadde en normal utvikling til ca. 9 års alder, i tredje klasse på skolen. Vi foreldre begynte å merke de første symptomene på at den gode motivasjonen han hadde hatt for skolen dabbet av. Han hadde alltid gjort lekser av seg selv. Nå begynte han å glemme lekser, bøker og gymtøy. Han ville samtidig ikke lenger gå på skolen.

Men da fjerde klasse startet etter sommerferien virket Fredrik veldig motivert igjen. Men etter noen uker var han oppgitt og lei seg. Det var helt klart at noe ikke var så hyggelig i klassen og skolesituasjonen.

- Endring i motivasjonen kan være et typisk tegn på ALD.


Fotball

Ball var noe Fredrik interesserte seg for veldig tidlig. Mens han krabbet dyttet og sparket han ball så snart han fikk sjansen. Han var også svært treffsikker. Som toåring var han med pappa på en jobb sammen med landslagsspillerne på Ullevål Stadion. Der fikk han kommentarer for sin treffsikkerhet med fotballen av noen av spillerne. Ja, han var så glad i fotball at han sov med den om natten. Han ble også med på klasselaget som seksåring. Det var gøy og det gikk veldig bra.


Ville slutte i fotballen.

Men som 9-åring skjedde det noe i forbindelse med spillingen. Plutselig begynte han å bomme mer og mer både på skuddene og på hele spillet.

Dette var kanskje ett av de første tegnene Fredrik viste at noe kunne være galt. Men å anta at det dreide seg om en alvorlig sykdom tenkte ingen på da.

Det var et ganske tøft guttemiljø både i fotballen og i klassen på denne tiden, og vi foreldre tenkte det måtte være det som gjorde at han mistet gløden for fotball og laget.

Dette skjedde mot slutten av tredje klasse.

- Endring i ferdigheter kan være et typisk tegn på ALD.


Ikke like ivrig på å spille sjakk.

Sjakk var noe Fredrik spilte mye med sin lillebror sammen med mormor. Plutselig vant han ikke like ofte over sin lillebror når de spilte. Dette reagerte mormor på. Omtrent samtidig ville han ikke spille noe særlig sjakk mer. Vi foreldre forklarte det med at Fredrik ikke var like interessert i sjakk, og at han lot lillebror vinne.

- Vedvarende tilbakegang i ferdigheter kan være tegn på ALD


Glemmer å hilse på kamerater…

Ett annet mulig ALD-tegn han fikk, hadde med sosial atferd å gjøre. Fredrik hilste plutselig ikke lenger på klassekameratene sine når han møtte dem. Dette så vi som foreldre i starten av 4.klasse. Fredrik begynte også å snakke om at han ikke ville gå på skolen, og at han ikke hadde det bra i klassen. Dette var vi foreldre svært opptatt av. Vi så at kommunikasjonen med venner liksom gikk tregere. Han hadde fortsatt venner han var sammen med, men han snakket ikke like mye med dem som før.

Han kunne også plutselig bare legge seg ned på gulvet mens vi spiste - han var litt i sin egen verden. Det varte ofte kun kort tid, så kom han tilbake i situasjonen med oss andre igjen.

- Endring i sosialisering kan være et typisk tegn på ALD.


Snakker gradvis mindre og mindre…

Noe vi har forstått i ettertid er at Fredrik snakket mindre og mindre de siste årene. Han var et barn som var tidlig svært verbal. Han snakket mye og ordentlig med oss foreldre, familie og venner. Han hadde også masse fantasi som kom som lange historier.

Fredrik valgte likevel at hans 3 1/2 år yngre lillebror kom mye fram også verbalt og i lek. Men mange ganger da Fredrik hadde vennene sine på besøk, var lillebror en svært naturlig del av lek og samtaler. Dette syntes vi var veldig naturlig for oss.


Svimmel bak øynene.

Fredrik klaget - ikke mye, men litt over at han var svimmel bak øynene. Vi tok han til vår lege som dessverre mente at vi skulle se det an. Nesten samtidig fikk Fredrik briller, da han hadde samsynsproblemer.

Da han var 10 år fikk han lesebriller som bedret leseferdighetene de neste 6 månedene. Fram til jul i femte klasse… men så sa det ikke bare stopp, men ett betraktelig hopp ned. Leksene tok svært lang tid, og han trengte mye hjelp.

Flere ganger feilberegnet Fredrik avstander, og kom f.eks altfor hardt imot mamma når vi skulle gi hverandre godnattklem.

- Endring i tidligere oppnådde ferdigheter kan være et typisk tegn på ALD.


Det tar tid å få god kontakt.

Fra jul 2001 til påsken 2002, bare uker før vi tok den avgjørende medisinske undersøkelsen, var det veldig vanskelig for Fredrik på skolen. Hjemme fungerte han fortsatt bra med oss i familien og nære venner. Men vi følte Fredrik trakk seg mer inn i seg selv. Det var noe som måtte gjøres. Vi tok Fredrik ut av skolen. Vi trodde at endret hverdag og god og kjærlig omsorg skulle bedre situasjonen hans. Han ble roligere og tryggere, men dessverre var det ikke nok. Vi fikk den fatale diagnosen ALD. Full helsemedisinsk utredning skulle vært gjort allerede da de første endringene ble oppdaget gjennom problemer i tredjeklasse på skolen.

- Tidlig nok medisinsk utredning er viktig for å kartlegge diagnosen ALD


Humørforandringer

Fredrik ble lettere lei seg. Humøret endret seg for den glade gutten. I ferier og i helgene sammen med familien virket han likevel glad og trygg. Men i store sosiale sammenhenger der det var nødvendig å prestere, slik som på skolen og på fotballbanen, endret han sosial karakter og humør. Det var derfor for oss foreldre grunn til å tro at den utrygge skolesituasjonen var noe av årsaken til disse humørforandringene.
                                                   Fredrik tegning - 10 år


   Tegning tegnet 10 år gammel - kan virke som umotivert til å tegne like bra som før. Mindre bruk av farger og enklere streker.

Fortsatt sosial og glad, hjemme og sammen med venner og familie. Men alt er ikke lenger bare bra. Endringer merkes på skolen i ferdigheter og det sosiale, mindre motivert for lekser, sluttet med fotball og annen idrett.Henvises til PP-tjenesten og BUP


Endringer i skolearbeid

Forandringer i skriveferdigheter; fra gode tydelige bokstaver og god rettskriving som 7-åring, - forandret skriften seg gradvis i slutten av i 9-års alder og de neste årene. Det ble mer utydelig og det ble mer og mer feil i rettskrivingen. Under vises ulike eksempler fra Fredriks skriving og skolearbeid.       
Fredrik 2. klasse - 7 år


Fredrik skrift  - 9 år


Skrift fra en fortelling - lett å lese - men bokstavene er ikke like tydelige

Fredrik 9 1/2 år - stave feil og vanskeligere å forstå hva som står5.klasse

Fredrik 10 år - 5. klasse - skrevet hjemme m ro rundt seg (det skal stå: "ute - surstoff")
       TILBAKEBLIKK:Fredrik - tegnet på skolen - 2. klasse

aldminnefond@gmail.com    Copyright © ALD Fredriks Minnefond